MILK PUMPING SCHEDULE Untuk Ibu Bekerja

(*credit kepada blog Breastfeeding Joys and Loves)

Setelah habis berpantang, pasti ramai ibu-ibu yang risau dengan penyusuan bayi-bayi mereka. Dan seboleh-bolehnya anda tetap ingin menyusukan sendiri bayi anda dengan susu ibu kan?

Bagi ibu-ibu yang bekerja jadual ini mungkin dapat membantu agar jadual pengepaman susu adalah teratur dan berjalan lancar untuk mengelakkan bengkak susu dan stok EBM yang mencukupi. Ibu-ibu juga dapat merancang jadual keesokannya melalui Jadual “pumping” ibu bekerja ini.




Sebenarnya suhu tertentu yang menentukan jangka hayat susu perahan ibu. Jadi PANDUAN PENYIMPANAN EBM ini mungkin membantu anda untuk membuat susu perahan yang seterusnya dan memastikan EBM adalah mencukupi

 

TIP DAN CARA PENYIMPANAN
  • Di Pejabat
* Simpan susu yg telah diperah di bahagian bawah peti sejuk dan bukan di bhgn beku. Ini bertujuan memelihara kehilangan antibodi  akibat pembekuan (susu ibu yg dibekukan masih jauh lebih baik daripada susu formula kerana susu ibu mengandungi antibodi)
* Jika tiada peti sejuk, simpan di dalam cooler bag yang diletakkan bersama pek ais

  • Di rumah
Simpan sebanyak yg boleh dibahagian bawah peti sejuk dan sedikit shj dibhgn beku.

* Susu yg disimpan dibhgn bawah akan dibekalkan kepada bayi untuk bekalan hari esok.
* Susu yg disimpan dibhgn beku adalah untuk dijadikan stok beku perahan susu ibu.


Contohnya: Katakan anak anda 1 hari minum 4 botol susu perahan. Jika satu hari kita berjaya mengumpul 4 botol susu perahan semasa bekerja. Bila pulang ke rumah, simpan 3 botol susu perahan baru di bahagian bawah peti sejuk untuk kegunaan esok hari dan 1 botol lagi ke dalam bahagian beku. Sebagai ganti, keluarkan 1 botol EBM yang bertarikh paling lama dari bahagian beku ke bahagian bawah peti sejuk untuk dicairkan untuk kegunaan esok hari.
 
PERKARA YANG DILARANG
 
Jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu di bahagian pintu tidak stabil (kerana kekerapan membuka dan menutup pintu peti sejuk). sebaiknya simpan susu perahan di bahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya lebih stabil.

Jangan penuhkan bekas sehingga ke penutupnya, tinggalkan sedikit ruang untuk membolehkan pengembangan berlaku apabila susu dibekukan .

 
Sebarang pertanyaan, konsultasi dan pesanan boleh hubungi saya di:

BIBI SUSANA BT SUGANDI
♥ sms/whatsApp: 014-6963990
♥ Emel : adeliasusana@gmail.com atau susanasugandi@yahoo.com

0 comments:

Post a Comment